Ukrašavanje slastica s voćem u art deco slastičarstvu

1.1.Način čuvanja (skladištenja) voća

  • Obrano voće može se konzumirati odmah ili se skladišti za kasnije vrijeme. Neko voće, kao što su određene vrste kruški i jabuka, može biti skladišteno na duže razdoblje ako su uvjeti odgovarajući. Ostalo voće možemo zamrznuti, sušiti ili obraditi.
  • Voće za dugotrajno skladištenje skladištimo beremo nekoliko dana prije nego što je potpuno zrelo. Na taj način postignemo da voće polako sazrijeva u skladištu.

Skladištenje voća na hladnom mjestu

Skladištenje na hladnom mjestu je posebno pogodno za jabuke, kruške i dunje. Voće će se na prikladnoj temperaturi i vlažnosti održavati nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci. Prikladna temperatura i vlažnost je različita za različito voće. Najpogodniji uvjeti za jabuke su oko temperature od 3°C i 90 % vlage. Budući da takve situacije ne možemo postići u kući ili domaćem podrumu, ima smisla da veće količine doma uzgojenog voća skladištimo u hladnjačama.

Skladištenje voća u podrumu

Kućni podrumi nisu pogodni za dugoročno skladištenje svježeg voća jer je temperatura previsoka. Voće može biti skladišteno u podrumu samo nekoliko tjedna, iznimno duže. Prije skladištenja moramo ostvariti što nižu temperaturu i potpuni mrak. Podrum treba svake godine temeljito očistiti i tretirati ga sumporom. To sprečava razvoj plijesni i truleži.

Skladištimo samo netaknute i zdrave plodove. Plodove možemo skladištiti u kutijama, ali je prikladnije da se ih stavi pojedinačno na police ili u male kutije. Pojedinačne jabuke i kruške mogu se zaviti u novinski papir i tako produžiti njihovu trajnost jer se na ovaj način sprječava širenje plijesni i truleži. Podrum treba redovito provjetravati.

Zamrzavanje voća

Za veći dio bobica i neko drugo voće zamrzavanje je idealan način skladištenja. Jagode, kupine, borovnice i druge bobice se na sobnoj temperaturi ne održavaju dugo. Za zamrzavanje su prikladni jagode, borovnice, ribizle, ogrozda, maline, kupine, višnje, trešnje, breskve, nektarine, šljive, marelice i grožđe. Bobice treba prije zamrzavanja očistiti i ukloniti stabljike, a veće plodove raspoloviti. Prije zamrzavanja, plodove stavimo pojedinačno na pladanj kako bi se spriječio kontakt među njima. Pladanj stavimo za dva do četiri sata u zamrzivač, a zatim stavimo smrznuto voće u vrećice ili posude za pohranu koje vratimo u zamrzivač.

Smrzavanju u kućnom zamrzivaču, koji dostigne temperaturu oko -20°C, uzrokuje razgradnju staničnih stjenka i kada se plod otopli, izluči se tekućina. Tekućina sadrži većinu korisnih tvari tako da je možemo popiti, pojesti ili upotrijebiti kod spremanja. Tekućina se kod industrijskog smrzavanja ne izluči jer se voće na brzo smrzava na temperaturi od -45°C,.

Ostali oblici skladištenja voća

Voće koje sadrže mnogo šećera i kiselina može se osušiti. Najprikladnije su jabuke, kruške, šljive, smokve i marelice. Može ih se sušiti u pećnici na temperaturi od 50 do 60°C ili u jednostavnim malih sušnicama, koje se mogu kupiti.

Voće se također može obraditi. Možemo napraviti kompot, džemove, sokove, likere i još mnogo toga. Na taj način se može voće pohraniti za nekoliko godina.

1.2.Ušećeravanje voća

Za pripremu kandiranog voća treba odvojiti nešto više vremena, ali će se trud svakako isplatiti. Kandirano voće je proces potapanja komada voća u šećerni sirup koji ga konzervira i pruža mu duži rok trajanja. Ovako obrađeno voće možete dodati raznim poslasticama i obogatiti ih.

Za kandiranje oko 50 komada voća srednje veličine bit će potrebno 500 grama šećera i decilitar vode. Voće najprije dobro operite, očistite od sjemenki, krupnije voće isijecite na komade. Šećer otopiti s vodom na srednjoj temperaturi, a zatim tim sirupom prelijte voćke. Sutradan voće iscijedite, odnosno izvadite iz šećera pa šećer ponovo prokuhajte i opet prelijte voće. Neka voće stoji u šećeru tri dana.

Voće zatim opet procijedite, poredajte ga na pleh i ostavite da se suši u pećnici na minimalnoj temperaturi ili na suncu. Kad primijetite da se na voću stvorila korica od šećera opet ga umočite u sirup iz kog ste ga procijedili i ponavljate proces umakanja i sušenja voća dok god imate sirup. Osušeno, kandirano voće stavite u kutiju i čuvajte na hladnom mjestu. Možete se kandirati skoro sve voće, osim mekanijih poput lubenice i dinje.